Tuesday 7 July 2020  
   

ArchiMAID program gradbene fizike
Program gradbene fizike ArchiMAID

Webinar uporabe ArchiMAIDa

Tehnične risbe (.dwg)


Tehnične risbe   GDPR - Nameni uporabe

   GDPR - Pravice posameznika

SEISMIC temeljna blazina v praksi
Print

 

Spremljamo izvedbo temeljne blazine (toplotno izolirane temeljne plošče s potresno varno zasnovo) stanovanjske nizkoenergijske hiše, grajene v Ljubljani, kjer je največji projektni pospešek tal ag, in sicer 0,25g, katerega učinek se s slabo nosilno zemljino še poveča.
 
 
Spremljana temeljna blazina je izvedena z dvoslojno toplotno izolacijo FIBRANxps  z upoštevanjem  zahtev za potresno bolj ogrožena območja
  • Izbrana je bila rešitev z obojestransko samolepilno hidroizolacijo nameščeno med dvema slojema toplotne izolacije FIBRANxps in sicer med spodnjim slojem FIBRANxps 400-L in  zgornjim slojem FIBRANxps SEISMIC 400-L, na katerega se direktno vgradi armirano betonska temeljna plošča. Tako temeljena stavba se v primeru potresa obnaša predvidljivo, kontrolirano s stari projektanta - statika, medsebojno spojeni sloji povratno elastične temeljne blazine pa dodatno ublažijo morebitne potresne sunke.
  • Uporabljena je bila FIBRANxps izolacija nazivne tlačne trdnosti 400 kPa v skupni debelini 20 cm.
  • Meteorna voda je v tem primeru speljana v ponikovalnico.

 

 

PRIPRAVA TAMPONSKE PODLAGE 

Tampon je pripravljen slojevito z različnimi frakcijami agregata. Meteorna voda je odvedena v ponikovalnico. 

 

PRVI SLOJ TOPLOTNE IZOLACIJE

  

Prvi sloj plošč FIBRANxps 400-L polagamo ali na utrjeno in zravnano peščeno podlago (koeficient lepenja manjši od 0.30),oz. na predhodno izveden podložni beton ( koeficient lepenja večji od 0,52). Pomembna je natančna zasnova prve linije, da pri nadaljnjem polaganju ne bi imeli težav. Pazljivo izrežemo vse preboje toplotne izolacije za kanalizacijske cevi in drugo potrebno inštalacijo. Dolžine toplotno izolacijskih plošč po potrebi prilagajamo.
 
 
HIDROIZOLACIJA
 
  
  
Lepilni in hkrati hidroizolacijski sloj predstavlja obojestransko običajno dvoslojno nameščena samolepilna hidroizolacija FIBRANhydro, ki jo polagamo prečno na linijo polaganja toplotne izolacije, da jo medsebojno povežemo, saj prvi sloj toplotne izolacije, v tem primeru FIBRANxps 400-L, ni položen v opaž, ki bi omejeval premike ob nadaljnji manipulaciji. Zgornjo zaščitno folijo dvostransko samolepilne hidroizolacije ohranimo, da ščiti lepljivo površino pred prahom. Pazljivo spojimo preklope hidroizolacijskih trakov v obeh smereh s pomočjo npr. vročega zraka. Tako dobimo prva dva sloja potresne temeljne blazine spojena. Posvetimo se detajlom: Dodatno zavarimo hidroizolacijo ob prebojih, ki jo namestimo po ceveh navzgor. Več o hidroizolaciji FIBRANhydro

 

OPAŽ TEMELJNE PLOŠČE

    

Na nalepljeno hidroizolacijo postavimo opaž temeljne plošče, v katerega polagamo drugi sloj toplotne izolacije, v tem primeru FIBRANxps SEISMIC 400-L.
 
 

 

DRUGI SLOJ TOPLOTNE IZOLACIJE - SEISMIC

   
  
Ob notranjem robu opaža pazljivo odstranimo zaščitno folijo hidroizolacije. Plošče FIBRANxps SEISMIC 400-L polagamo z zamikom opečne vezave. Po potrebi  plošče razrežemo. 
 
 
    
 
Pri polaganju plošč FIBRANxps SEISMIC 400-L na lepljivo površino hidroizolacije zaščitno folijo obojestransko samolepilne hidroizolacije postopoma odstranjujemo.
 
 
       
 
Sloj toplotne izolacije zaščitimo pred vročim soncem. Morebitne špranje na stikih plošč zatesnimo. Tesnilne folije ne smemo uporabiti, da se sloj toplotne izolacije SEISMIC preko reliefno oblikovane površine spoji z betonom temeljne plošče. 
 
 
    
 
Sledi nameščanje armature in betoniranje. Temeljna plošča je pripravljena za nadaljna dela.
 
 
      
 
Zidanje z opeko in priprava vertikalnih vezi je že v polnem teku. Gradnja poteka po načrtu.


Temeljna blazina, ki temelji na varnosti energijsko učinkovitih stavb na potresno ogroženih območjih, je nov pristop gradnje na temeljni plošči v svetu nasploh, zato smo vam v pomoč pri načrtovanju in izvedbi pripravili risbe posameznih rešitev. Pripravili smo tudi osnovna navodila za statika
 

 


Ravne strehe

Poševne strehe

Talne konstrukcije

Konstrukcije v zemlji

Notranja stena, strop


Copyright © 2020 Fibran Designed & Developed by Tessera

Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo na naši spletni strani. Piškotki so tekstovne datoteke shranjene v vaš računalnik .

Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov. Več o piškotkih na naši strani si preberite.  Več informacij  Sporočila ne kaži več!