Tuesday 7 July 2020  
   

ArchiMAID program gradbene fizike
Program gradbene fizike ArchiMAID

Webinar uporabe ArchiMAIDa

Tehnične risbe (.dwg)


Tehnične risbe   GDPR - Nameni uporabe

   GDPR - Pravice posameznika

Pot: Domača stran »
Debeline toplotne izolacije
Print

Ker ne gradimo in ne obnavljamo svojih bivalnih in delovnih stavb vsako leto, je ob vedenju, ki ga imamo, zelo koristno misliti na prihodnost ZDAJ.

Orientacijske debeline toplotnih izolacij celotnega ovoja stavbe:

Minimalne debeline
- Omejitev rabe energije po Pravilniku PURES 2010

Skladno s trenutno zakonodajo so ena izmed omejitev maksimalne dovoljene toplotne prehodnosti Umax glede na vrsto in pozicijo konstrukcijskega sklopa:

Minimalne orietacijske debeline preračunane po slovenski zakonodaji

ravna in poševna streha     20 cm;      Umax < 0,20 W/m2K
fasada in fasadni cokl     12 cm;      Umax < 0,28 W/m2K
zunanja stena v zemlji     10 cm;      Umax < 0,35 w/m2K
temeljna plošča oz. tla na terenu     12 cm;      Umax < 0,30 W/m2K

Navedene debeline oz. dosežene toplotne prehodnosti ne zagotavljajo, da celotna stavba ustreza zahtevam iz PURES-a 2010, saj ni upoštevano stavbno pohištvo ter vsi toplotni mostovi, ki se pri gradnji pojavljajo. Debeline toplotne izolacije so ocenjene za konstrukcijske sklope z materiali in dimenzijami, ki so v Sloveniji pogosto izvedeni ter s toplotno izolacijo s toplotno prevodnostjo 0,035 W/mK.

Priporočene debeline
- za ugodno bivanje v novih in obnovljenih stavbah

Ker načrtujemo in gradimo za desetletja, je priporočljivo vgraditi toplotne izolacije v debelinah, ki nam omogočajo prijetno bivalno ugodje tako v zelo hladnih dneh kot tudi v ekstremnih poletnih obdobjih, ne da bi uporabljali klimatske naprave.

Minimalne priporočene debeline

ravna in poševna streha   okoli 30 cm
fasada in fasadni cokl   okoli 20 cm
zunanja stena v zemlji   okoli 18 cm
temeljna plošča oz. tla na terenu   okoli 20 cm

 

Debeline skoraj nič-energijskih stavb
- nujnost v nekaj letih

V bližnji prihodnosti, v nekaj letih, bodo po evropskih smernicah za učinkovito rabo energije nizkoenergijske hiše edina opcija. Mnogi se ob načrtovanju novogradenj že sedaj odločajo za to, skorajda energijsko neodvisno rešitev. Tudi sanacije obstoječih, trenutno energijsko slabo učinkovitih stavb, se izvajajo s ciljem čim manjše rabe energije. Pri tovrstnih objektih je poleg večje debeline toplotne izolacije potrebno natančno načrtovanje in strogo upoštevanje pravil nizkoenergijske gradnje.

Že v letu 2015 se načrtuje postrožitev trenutne zakonodaje, po letu 2020 pa naj bi vse nove stavbe bile grajene kot skoraj nič-energijske. Po letu 2018 pa bodo kot skoraj nič-energijske grajene vse stavbe financirane iz proračuna.

Ker bo ob prometu z nepremičninami razred energijske učinkovitosti pomemben element ob vrednotenju stavbe, nepremičninski strokovnjaki priporočajo temu posvetiti čim večjo pozornost v času gradnje in obnove.

Orientacijske debeline toplotnih izolacij pri skoraj nič-energijskih stavbah:

ravna in poševna streha   od 30 do 45 cm
fasada in fasadni cokl   od 20 do 30 cm
zunanja stena v zemlji   od 18 do 30 cm
temeljna plošča oz. tla na terenu   od 24 do 30 cm

Opomba:
Debeline toplotnih izolacij se računa glede na uporabljeno sestavo posameznih konstrukcij in za konkretno toplotno prevodnost izolacijskega materiala.  

Kombinacije debelin toplotnih izolacij pod temeljno ploščo in nad njo

 


Ravne strehe

Poševne strehe

Talne konstrukcije

Konstrukcije v zemlji

Notranja stena, strop


Copyright © 2020 Fibran Designed & Developed by Tessera

Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo na naši spletni strani. Piškotki so tekstovne datoteke shranjene v vaš računalnik .

Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov. Več o piškotkih na naši strani si preberite.  Več informacij  Sporočila ne kaži več!