Sunday 25 October 2020  
   
Masivna streha
Lesena streha
Kmetijski objekti
Strešni napušč
Adaptacija poševne strehe

ArchiMAID program gradbene fizike
Program gradbene fizike ArchiMAID

Webinar uporabe ArchiMAIDa

Tehnične risbe (.dwg)


Tehnične risbe   GDPR - Nameni uporabe

   GDPR - Pravice posameznika

Energijska obnova stavb
Print

je delovno področje, ki je in bo v prihodnjih letih izredno aktualno.

Poleg menjave stavbnega pohištva (oken in vrat) je izvedba dodatnega toplotnega izolacijskega ovoja naloga, o kateri razmišlja že večina lastnikov ali uporabnikov stavb. Zgradbe so skoraj unikatne, zato tudi ni univerzalnega detaljnega napotka, kako energijsko sanacijo izvesti. Prilagoditi se je potrebno vsaki stavbi posebej. Kot pri vsakem delu, vrag tiči v detajlu, če se izrazimo z večini znanim rekom. Da, vedno je težava v detajlih. Da bi bile le-te čim manjše, smo vam pripravljeni svetovati na podlagi naših izkušenj. Samo sporočite nam.

Svetujemo tako pri odločitvi o vrsti sanacije, pri izrisu detajla kot tudi pri sami izvedbi. Stojimo ob strani načrtovalcem, investitorjem, izvajalcem in nadzornikom v interesu čim bolj trajno učinkovite energijske sanacije.Adaptacija poševne strehe
Print
Ko se odločimo za renoviranje strehe iz kateregakoli razloga, skoraj obvezno pristopimo tudi k zamenjavi ali dograditvi toplotne izolacije. Streho lahko obnovimo tako, da v celoti zamenjamo vse sloje, lahko pa jo adaptiramo samo od znotraj ali samo od zunaj.

Da s streho nekaj ni v redu, lahko precej hitro opazimo, saj poševna streha predstavlja veliko površino v kontaktu z zunanjo temperaturo. 

Simptomi in morebitni razlogi neustrezno izolirane strehe:

  1. Poleti vroče, pozimi hladno
  • Toplotna izolacija pretanka.
  • Nepravilno nameščena parna zaporna folija, ki zadržuje vlago v konstrukciji in povzroča večjo toplotno prevodnost konstrukcijskega sklopa.
  • Z zunanje strani je nameščena paro neprepustna obloga (deske brez razmaka, iverice...). V konstrukcijskem sklopu se zadržuje vlaga, ki škodi konstrukciji, hkrati pa zmanjšuje učinkovitost toplotni izolaciji.
  • Znotraj je  nameščena paro propustna folija, stiki parne zapore morda niso tesnjeni, ali pa je bila folija ob montaži poškodovana oz. namensko preluknjana ob vgraditvi instalacij. Strujanje zraka poveča toplotni tok.
  1. Ob vetrovnem vremenu se temperatura zraka relativno hitro spremeni
  • Zunanja vetrno zaščitna folija ni nameščena.
  • Zunanja vetrno zaščitna folija ni tesnjena.
  • Delno paroprepustna membrana (npr. strešna lepenka) je nameščena le med špirovci.
  • Parna zapora ali ovira (spodnja folija) ni nameščena, oz. ni tesnjena.
Sledi odločitev o sanaciji strehe
 
Če je prenova celovita, upoštevamo pravila, ki veljajo za novogradnje. Če pa se odločimo za adaptacijo le iz ene strani, se moramo prilagoditi obstoječi situaciji.  Navedenih je nekaj predlogov, kako se dograditve ali prenove lotiti.
 
Sanirati od znotraj ali sanirati od zunaj?

Odločitev je veliki meri odvisna od stanja kritine. Če je kritina potrebna menjave, bomo dograditev toplotne izolacije gotovo izvedli iz zunanje strani, vendar je ob tej adaptaciji koristno preveriti kvaliteto sestave celotne strehe.

Če kritine ni potrebno menjati in imamo ostrešje leseno, se raje odločimo za poseg iz notranje strani. Prednost tega posega je, da iz notranje strani lahko vplivamo na uravnotežitev paroprepustnosti strešnega sklopa, poleg tega ob delu nismo odvisni od vremena in dela lahko izvajamo postopno. Če uporabimo FIBRANxps ETICS plošče, delamo brez dodatne podkonstrukcije.
 
Adaptacija poševne strehe z notranje strani

Streho dodatno izoliramo iz notranje strani s toplotno izolacijo FIBRANxps ETICS, ki jo obdelamo kot ETICS fasado. Plošče pričvrstimo na obstoječo oblogo ali pa direktno na špirovce, če želimo obstoječo oblogo predhodno odstraniti. Pritrdimo jih s sidri, jih prevlečemo s fasadno lepilno malto, v katero utopimo fasadno mrežico in jo prekrijemo z dodatnim slojem lepilne malte. Tako dobimo okoli 3 mm debel zaščitni sloj, ki ga izravnamo s slikopleskarskim kitom in opleskamo. Spoje med toplotno izolirano površino ter ostalimi konstrukcijami (notranje stene, stebri) zapolnimo s trajno elastičnim kitom, pred nanosom ometa pa jih je zaželeno armirati, da ne pride do vidnih rež. 
Informacije o toplotni zaščiti v notranjosti stavb
 
Adaptacija z zunanje strani

Če dodamo toplotno izolacijo iz zunanje strani, predhodno preverimo tesnjenje notranje parne zapore (notranje folije).
Odstranimo strešnike, letve ter sekundarno kritino. Po potrebi dopolnimo prostor med špirovci s prožno toplotno izolacijo (npr. volneno izolacijo) ter po špirovcih namestimo FIBRANxps MAESTRO plošče, ki jih postopno prekrivamo s pomožno kritino (paroprepustno, vodoneprepustno membrano) in pričvrstimo z vzdolžnimi letvami za zagotovitev zračnega kanala.  Nadaljujemo s strešnimi letvami ter z nameščanjem strešnikov. Z zagotovitvijo brezhibnega prezračevanja po celotni površini dosežemo izjemno toplotno učinkovitost strehe. Primer iz prakse
 
Strešni napušči

V arhitekturo so se vrnili kratki čelni napušči in napušči ob odkapu, ki se sedaj izvedejo z oblogo iz XPS toplotne izolacije. Toplotno povezovalni  element med fasado in streho je obdelan kot fasada.

 Sanacija industrijske "shade" strehe
Print

FIBRANxps industrijska streha

Slika pove mnogo več kot beseda, zato vam v nadaljevanju predstavimo sanacijo SHADE strehe velikega  industrijskega kompleksa DUCAL v Varaždinu. Najprej je bila po betonskih strešnih "ponvicah" nameščena parna zapora. Reliefna oblika strešne površine je zahtevala dvoslojno izolacijo in sicer najprej zapolnitev do nivoja roba strešnih "ponvic" in nato preplastitev po celotni površini, da so bili preprečeni vsi toplotni mostovi. Izolacija je bila mehansko pritrjena in nato prekrita s strešno folijo. 

Več slik izvedbe v nadaljevanju...
Po lepljenju FIBRANxps ETICS plošč s poliuretanskim lepilom in naknadnim sidranjem, na strop nanesemo omet, v katerega vtopimo armirno mrežico, kot izdelamo fasadni omet. Ta sistem imenujemo Internal Thermal Composite System - ITICS.

Streha pasivne stavbe lahko zgleda tako....

 

...ali pa tako.

Ustrezni proizvodi

Izolacija, ki jo prevlečemo z ometom:
FIBRANxps ETICS GF

FIBRANxps ETICS BT

Izolacija nad špirovci: 
 

Tehnične risbe poševnih streh

Prva pomoč


Ravne strehe

Poševne strehe

Talne konstrukcije

Konstrukcije v zemlji

Notranja stena, strop


Copyright © 2020 Fibran Designed & Developed by Tessera

Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo na naši spletni strani. Piškotki so tekstovne datoteke shranjene v vaš računalnik .

Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov. Več o piškotkih na naši strani si preberite.  Več informacij  Sporočila ne kaži več!